Nabídka besed

Na besedy je možné se objednat:

osobně přímo v dětském oddělení knihovny – Tyršova 2, Letovice
telefonicky: 516 476 790, 739 396 538 (mezi 8.00 – 12.00 hodinou)
e-mailem: knihovnadeti@mks-letovice.cz

Beseda trvá jednu vyučovací hodinu, její součástí jsou vždy kromě povídání a čtení i hry, soutěže a seznámení s novými knihami. Pokud si přejete besedu delší nebo naopak kratší, vyjdeme Vám samozřejmě vstříc. Rádi byste absolvovali besedu na jiné téma, než nabízíme? Neváhejte a kontaktujete nás!

Besedy o knihách a spisovatelích

Seznámení s knihovnou – jak to chodí v knihovně (registrace, půjčování a vracení knih, uspořádání knih v knihovně). Plus povídání o Edici První čtení/ konkrétním spisovateli – dle přání. (vhodné už pro 1. třídu)

O Krtkovinejen o tom, jak Krtek ke kalhotkám přišel (1. třída)

Cesta do knihovny – co všechno se v knihovně děje, jak zacházet s knihami, vznik knihy, autor, ilustrátor – kdo je kdo. Knihovní kvíz pro začátečníky. Edice První a Druhé čtení. (2. třída)

Popletené pohádky – na motivy knížky Teta to plete Ivony Březinové. (1. – 3. třída)

Blešky, vešky a jiná havěť – na motivy knihy Tajný život blech. Čtení knihy, kvíz, hádanky a výtvarná činnost. (1. – 3. třída)

Modrý Poťouchna motivy knihy Miloše Kratochvíla Modrý Poťouch. Za pomoci kouzelné baterky a brýlí odhalíme, jaká rozkmotřidla nám ztrpčují život a proč děti často zlobí… (1. – 3. třída)

O strachu a odvazena motivy pohádky Itamar se bojí zajíce. O tom, že bát se můžeme i úplně obyčejných věcí a také o tom, jak strachu čelit. (1. – 3. třída)

Astrid Lindgrenová – nejen o Pipi Dlouhé punčoše – dílo oblíbené švédské spisovatelky. (3. třída)

Máme rádi čokoládu – na motivy knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. Jak se vyrábí čokoláda a zajímavosti o ní. Byl by z vás dobrý čokolatiér?  (1. – 4. třída)

Komiksy nejsou podřadné čtení! – jsou vtipné, hravé, často nádherně výtvarně zpracované. Povídání o vzniku komiksů, slavných komiksech a komiksových autorech. (1. – 5. třída)

V knihovně nám straší… – povídání o veškeré strašidelné havěti, ukázky strašidelných atlasů, strašidelné historky a sny, strašidelné čtení. (1. – 5. třída, pozor – prvňáčci se mohou bát)

B+B = Ivona Březinová a Petra Braunová – současné české autorky knih pro děti a mládež. (1. – 5. třída – výběr knih podle věku dětí, obě spisovatelky píší jak pro mladší čtenáře, tak i starší)

Detektivky a vše kolem – detektivky, detektivové a jejich pátrací motivy, zločiny, slavní zločinci. Detektivky pro děti. (2. – 5. třída)

Bajky – nejen ty od Ezopavznik bajek, známí autoři bajek, přesmyčky. Aktuálnost bajek i v moderní době. (5. třída)

Robinson Crusoe aneb jak přežít na pustém ostrově – jak se lze ocitnout na pustém ostrově, rady pro přežití, kanibalové… (vhodné pro 3. – 5. třídu)

Dobrodružná literatura – dobrodružství, druhy dobrodružné literatury, skutečná dobrodružství – knihy Jaroslava Foglara, lovení bobříků, Modrý život, ježek v kleci, kvíz o foglarovkách. (5. – 6. třída)

Besedy o zvířatech

Proslulý doktor Bolítona motivy knihy Korněje Čukovského Doktor Bolíto. Dobrodružná cesta doktora Bolíta a jeho zvířecích přátel do Afriky. Zvukové hádanky. (1. – 2. třída)

Medvědí čtení – čtení pohádek a příběhů o medvědech, jak se vzali na světě, který z nich je nejslavnější, medvědí kvíz, medvědí pohádka do ouška, malé výtvarné tvoření. (2. – 3. třída)

Myši patří do nebe (ale jenom na skok) – povídání a čtení z knížky Ivy Procházkové, básničky a příběhy o myších, kvíz: Znáte myši? (3. – 4. třída)

Besedy tematické – dějepis, přírodopis, práce s informacemi

Pravěk – zdroje informací o pravěku, archeologie, archeologická naleziště v našem okolí, jeden den v současnosti x den v době kamenné. (4. třída)

Vesmír – astronomové, sluneční soustava, hry, encyklopedie o vesmíru, Hubbleův teleskop, internetové zdroje. (5. třída)

Podnebné pásy – definice, tři základní podnebné pásy, práce ve skupinkách, každá z nich pak „svůj“ podnebný pás prezentuje ostatním, kvíz. (5. třída)

Zdravý životní styl – jak žít, abychom byli zdraví (jídlo, pitný režim, pohyb, prevence, péče o zuby). Hádanka sladká a pohádková. Kvíz – co prospívá zdravým zoubkům. Hmatová soutěž. (pro 2. – 4. třídu)

Stromy – stromy nejstarší, největší a podivuhodné. Památné stromy v Letovicích a okolí. Pověsti o stromech, stromoví skřítci, život stromu, krátký přesmyčkový kvíz, stromové domy. (2. – 5. třída)

Cesta k informacím – seznámení se službami, které knihovna nabízí. Výuka vyhledávání knih v knihovně pomocí on-line katalogů. Encyklopedie (včetně internetových), vyhledávání informací na Internetu.

Besedy na téma roční koloběh

Velikonoce – jak se slaví Velikonoce ve světě (palačinkový závod, čarodějnice, velikonoční kartičky…) a jak u nás doma, velikonoční tradice, Pašijový týden, velikonoční kvíz, pověsti o Velkém pátku. (3. – 5. třída)

Vánoční beseda o čertech a andělech – na motivy knih O čertovi Pavla Čecha a O chlapci, který spadl na zem Petry Braunové. Aneb i anděl může být čertem (a naopak). (1. – 3. třída)

Komentáře nejsou povoleny.