2013, červen, Poprvé do knihovny – zakončení projektu

Červen nám každoročně přináší kromě příslibu léta i jednu velmi radostnou událost, zakončení společného setkávání s žáky prvních tříd. Letos se naše knihovna nezapojila do projektu Knížka pro prvňáčka, ale po jeho vzoru navázala vlastní aktivitou nazvanou Poprvé do knihovny.

V úterý 18. června 2013 nás čekalo poslední shledání se třídami 1. A a 1. B, ve čtvrtek 20. června 2013 pak se třídou 1. C. Tentokrát jsme se za dětmi vypravili přímo do školy. V úvodní polovině našeho setkání jsme dětem přečetli příběh O špinavých uších z knihy Ester Staré „A pak se to stalo“. Vyprávění o kluku Rudolfovi, kterému vyrostl z uší Spirálovník ušatý, děti doslova nadchlo. Navíc přišlo v pravý čas, prázdniny jsou totiž ideálním obdobím pro růst Spirálovníku a děti tak dobře vědí, na co si dát pozor.

Prvňáčci museli poté splnit tři úkoly. S abecedou si poradili hravě, vyprávění pohádkového příběhu bylo mnohem těžší. Přestože pokaždé začínalo stejnou úvodní větou – Byl jednou jeden malý dráček… – v každé třídě se rozvinulo úplně jiným směrem.  Jednou dokonce nabralo poněkud hrůzostrašné obrysy (došlo ke dvěma úmrtím). Konec byl však vždy jako v pohádce, vše dopadlo dobře.  I v posledním úkolu, kterým bylo čtení čtenářského slibu, všichni obstáli na jedničku.  Jako odměnu dostaly děti dvě pohádkové miniknížky od Miloše Kratochvíla, záložku do knihy se čtenářským slibem a část dětí také roční členství v knihovně zdarma.

Naše velké poděkování patří třídním učitelkám Jaroslavě Prudilové a Radomíře Vaculové a třídnímu učiteli Jiřímu Sedláčkovi za výbornou spolupráci. Obrovskou pochvalu si zaslouží také všichni prvňáčci! Těšíme se na další setkávání nad knihami po letních prázdninách.

Příspěvek byl publikován v rubrice 3.Knížka pro prvňáčka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.